Home / Bediening / Slide review – Gordijnen automatisch openen en sluiten

Slide review – Gordijnen automatisch openen en sluiten

Eind december heb ik een testversie van Slide ontvangen. Als 1 van de eerste 50 testers, kreeg ik de kans om te testen hoe de Slide bevalt. Ook heb ik daarnaast alvast een Homey app kunnen maken, zodat Slide vanuit Homey te besturen is!

De versie die ik heb ontvangen, is nog een beta-versie. Inmiddels zijn er reeds wijzigingen doorgevoerd om nog een aantal (in de betafase gevonden) probleempjes op te lossen. Ik zal hier kort op ingaan.

 

Installatie

De eerste Slide werd door de makers (Innovation in Motion) zelf opgehangen. Daar mijn situatie iets afwijkt (officieel heb je minimaal 5 centimeter speling nodig tussen de rails en de muur) duurde de installatie veel langer dan de 5 minuten die zij zelf aangeven.
Ik denk dat bij normale situaties, dit straks in circa 15 minuten gedaan moet kunnen zijn.
Door mijn afwijkende situatie duurt het ongeveer 3 kwartier en hebben ze wat moeten goochelen om het werkend te installeren. Zodra ik de definitieve versie binnen heb, ga ik zelf mijn rails anders ophangen zodat het gewoon “op de normale manier” geïnstalleerd kan worden. Op dit moment hangt de slide aan een hangertje/stopper van mijn rails-systeem, wat niet een heel goede manier is; de Slide heeft zichzelf al een keer losgetrokken (de stopper is verplaatst). Hierdoor heb ik zelf de Slide al een keer moeten “herinstalleren”; ik heb nog geen handleiding erbij gekregen. 90% van de installatie was volledig duidelijk, 10% gokwerk ging in 1x goed. Dat is een goed teken!

Applicatie op smartphone

De applicatie op de smartphone ziet er erg goed uit, deze is wat mij betreft “af”. Er is nog 1 kleine cosmetische onduidelijkheid die ze van mij nog wat mogen verbeteren, maar dat zijn details. Ik heb dit doorgegeven.

Je ziet een grafische afbeelding van een gordijn met een “slider” waarmee je kunt bepalen hoe ver de gordijnen open/dicht gaan. Het is dus ook mogelijk om het half open te doen, of 75%, of nog anders.

Daarnaast zitten er routines in, waarmee je bijvoorbeeld de gordijnen automatisch open en dicht kunt laten gaan bij zonsopkomst en zonsondergang. Of een x aantal minuten ervoor of erna. Ideaal!

Uiterlijk

De Slide die ik heb ontvangen, vond ik wat aan de grote kant. Groter dan verwacht in elk geval! Maar er is reeds aangekondigd dat de uiteindelijke versie er heel anders uit gaan zien. De eerste renders zien er een beetje uit als een witte Sonos speaker, helemaal niet verkeerd! Het uiterlijk van de beta-versie geef ik dan ook geen verder commentaar op.

Wat ik wel kan zeggen, is dat de Slide volledig achter de gordijnen te verbergen is. Je ziet dus niet dat hij er is; ongeacht of de gordijnen open of dicht zijn.

Handmatige bediening

Het blijft mogelijk om de gordijnen met de hand te bewegen. Slide zal dit oppikken en toont dit dan ook in de app. Ideaal!

Geluid

Wat ik het meest opmerkelijk vind aan de Slide, is het lage volume wanneer de gordijnen in beweging zijn! Ik had verwacht dat het best wat lawaai zou gaan opleveren als de gordijnen open/dicht zouden gaan, en had dat ook zonder morren geaccepteerd.
Het geluid is echter heel zacht en klinkt “smooth”. Ik ben hier zeer zeker tevreden over!

De gordijnen bewegen sowieso heel soepel, het gaat niet met horten en stoten maar in 1 soepele beweging. De gordijnen hangen na afloop ook mooier dan wanneer ik dit met de hand doe.

Tikkend geluid

Een heel enkele keer maakt de motor in Slide nog een tikkend geluid. Dit is gemeld bij de makers, en zal in de uiteindelijke versie opgelost zijn. Het schijnt er mee te maken te hebben dat de Slide niet helemaal recht hangt.
Het geluid is sowieso alleen hoorbaar als het compleet stil is in huis, en komt niet vaak voor. En zoals gezegd, wordt dat opgelost voordat de uiteindelijke Slides opgeleverd worden.

Conclusie

Ik kan niet anders dan 100% tevreden zijn met deze apparatuur. Het zal nog enkele maanden duren voordat de uiteindelijke versie geleverd wordt aan alle Kickstarter-backers, maar ik weet zeker dat dat geen teleurstelling gaat zijn.
De mannen van Innovation in Motion weten waar ze mee bezig zijn, hebben een goed product en een goede app ontwikkeld en ook de API van Slide is goed in orde.

In de anderhalve maand dat ik de Slide heb hangen, heeft hij niet 1x dienst geweigerd en heb ik er eigenlijk weinig naar omgekeken. De routines die ik heb ingesteld voor automatisch openen en sluiten, hebben altijd gewerkt; een enkele keer heb ik hem nog met de app open/dicht gedaan en ook dat werkte probleemloos.

Even geduld nog en dan zullen al mijn gordijnen via Slide automatisch open en dicht gaan. Ik kan niet wachten!

Check Also

Homey review

In een eerder artikel werd Homey besproken. Op dat moment was Homey nog niet in …

Geef een reactie