Home / Overig / Films streamen naar uw apparaten met Plex

Films streamen naar uw apparaten met Plex

Als je net zo’n filmfreak bent als ik, heb je waarschijnlijk ook een abonnement bij Netflix maar is dat nog niet voldoende.

Ik heb dan ook een Synology DS215j staan, waarop al mijn media staat. Dit varieert van foto’s tot muziek tot films. Naast de Synology NAS (network attached storage) koop je 1 of 2 schijven, configureert de Synology hoe deze er mee om moet gaan (ik heb 2x 4 TB schijven in RAID-1 opstelling, oftewel gemirrored: Als er 1 schijf stuk gaat, is er geen inhoud verloren omdat alles gekopieerd staat op de 2e schijf) en je kunt ermee aan de slag. Een ideaal apparaat! Alternatieven zijn o.a. QNap, waar ik geen ervaring mee heb.

De Synology is ideaal omdat er erg veel software voor beschikbaar is. Zo is het mogelijk om hier de Plex Media Server op te zetten. Plex is te configureren zodat deze de map met films indexeert, waarna een prachtige interface toegang biedt tot de films – en meer! Er worden afbeeldingen en de omschrijving + beoordeling van de film getoond, er wordt bijgehouden welke films je al hebt bekeken en waar je bent in de film of serie. Er zijn apps voor onder andere Android, iOS, en Playstation. Het is zodoende mogelijk om een film te starten via je Playstation, en later verder te gaan op je smartphone of tablet.

Plex

Ik had het geluk dat mijn nieuwe televisie op Android TV draait. Voor Android TV is ook een Plex-app beschikbaar, waardoor ik alles met de hoofd-afstandsbediening van mijn televisie kan bedienen.

In het begin haperde de interface onder Android TV nog wel eens, er leek een bug te zitten in het bladeren waardoor deze grafisch rare dingen ging doen. Dat lijkt inmiddels wel opgelost, er wordt dan ook actief gewerkt aan de ontwikkeling van de server en clients. Er is een Nederlandstalige Facebook pagina (PLEX Benelux) waar u terecht kunt met vragen, en waar u kunt lezen over de laatste updates.

Zelf heb ik voor 149,99 euro een Plex Pass (lifetime) gekocht om de ontwikkeling te steunen, en om iets meer mogelijkheden te hebben. Plex is echter ook (grotendeels) gratis bruikbaar.

Overigens krijgt Homey, waar ik eerder een artikel over maakte, ook ondersteuning om Plex aan te sturen. Ik ben zeer benieuwd hoe dat uit gaat pakken!

Geef een reactie